Friday, July 24, 2009

hellloooo...uisyh..mcm lame je tk ngedate blog ni kan.. dh bersawang.. bz la..hukhuk..(bz sgt ke?) kesihatan yang agak tak memberangsangkan.. sakit tekak..batok...selsema...H1N1??? oh no... harap2 jauh la dr semua tuh..amin...

nnt continue tulis balik..nk edit pic jap..heheh..

Thursday, July 09, 2009

---WhY---

blur blur blur..lalalala..lululu...huhuhuh...ari ni rase mcm tk best je.. nape ek.. bosan je..takut je..risau je..pening je..stress je.. mcm2 je...takut utk comitment yg akan aku tempuh tk lame je lg..mampu ke aku? mampu ke die?

blur blur blur..tk tau nk taip ape dah...hukhuk...


Wednesday, July 08, 2009

ade hati nk kawen lg...

Aku pnah bace email ni dlu.. tp, pg ni ade sorng kwn aku forward lg email ni..best.. Tak tahu la bagus dari segi apa, cuma memberi satu impak mungkin kepada anda yang lelaki lagi-lagi sudah berkahwin dan ada niat nak bernikah lagi. Baca lah sampai habis..

Aliyah yang sedang melipat kain,terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk? Dia menghela nafas panjang. Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah.

Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin.

Pengabisannya dia kembali kepada suaminya. Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

´Kau mampu Asraf, dengan gaji kau. Aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,´ sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

´Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis,´ masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak-anak.. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

´Abang , Aliyah setuju dengan permintaan abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu,´ Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya.

Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

´Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?´ pelik benar permintaan isterinya.

Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan.

Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak. Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

´Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri abang,´ terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau. ´Kak Aliyah yang minta,´ masih lembut dia memujuk Qis. ´Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?´ ´Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!´ terkejut Asraf Mukmin. ´Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. abang dah lama hidup dengannya. abang faham,´

Qistina mengalih pandangannya. Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina.

Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca AlQuran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

breast breast… sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.

´Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik untuk abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama abang,´

Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang…

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani, Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu.

abang yang dikasihi, Genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.

1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju-bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tak sanggup abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan abang…

2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tahu selera abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. kasihan nanti, tak makan lah pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan abang…

3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak abang nanti untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung… Aliyah sayangkan abang…

abang yang disayangi, Cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. abang lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

abang yang dicintai, Di dalam sampul ini ada boring keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak . Jika munajat abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di sawarak. Menunggu abang… Aliyah sayangkan abang… Tetapi jika abang merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah… Aliyah sayangkan abang. Tetapi, jika abang merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk abang.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran abang, roti canai.. air tangan Aliyah.

Salam sayang, Aliyah Najihah binti Mohd Hazery

Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum! Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!!! !!

(nk jd mcm Aliyah jugak la bile dh kawen nnt..hikhik...)



sate..sate..

hehehe...entry kali ni pasal sate lak..kuang3.. bile org tanye, aku duk mane..then, aku ckp aku duk kjg. mesti org tu akan reply cm ni balik...
"ooo..duk tempat sate tu..ari2 makan sate la ek..sate mane sedap ek..bole la banje sate..."
hahaha..semua nk kene ckp cm tu..glemer tol sate kjg ni..hukhuk..tp, mmg bandar kjg ni la tempat lahir aku..dr kecik membesar kt sini..hmmm..ari sabtu ari tuh, finally aku jumpe kwn2 skola aku.. ssh sgt nk jumpe. asal deal je mesti tk jd. semua nk kawen dah. kitorng jumpe ni pun ade 2 sbb.. 1st , kwn aku nana tu nak g jepun kje sane sebulan. so, nk jumpe jap. nk bg list2 buah tangan yg perlu die beli utk bg aku..hahaha..sbb ke 2, mostly from them nk kawen bulan ni. tp, sedeynye, hanya kami ber3 je. aku awa nana. awa pun nk kawen 19hb ni.. hukhuk..kawen dh semua.. tk bnyk pic amik pun. tp, pic seri pengantin sorng ni sempat la gak aku snap.. heheh..




----ni la awa.. berseri2 muke nk kawen..tu muke tk sabar nk tawen..----

----sate..sate...nyum..nyum----

----kuah sate kajang..erm...daaaaappp----

----ketupat + bawang + timun----


----dah kenyang mkn sate.. kitorng lepak gerai membe kitorng lg sorang.. elly.. die ni minat btol bisnes..die bukk kedai kat bazar kajang..tiap2 ari jumaat,sabtu n ahad... die jual sandal crocs.. original & murah.. jom kekawan.. g sane usya tgk...----

----keje kitorng yg dok punggah barang2 die..hahaha..sorry elly----

hmm..walaupun hanya aku nana awa n elly je yg ade, tp, best.. lame tk jumpe korang.. pasni tk tau la leh mcm tuh lg ke tak..tp.aku windu kat sorang kwn aku ni... die pun nk kawen bulan ni.. same date ngn awa.. tk tau nape ngn die skg..ape jd ngn die..seolah2 nk lari dr kitorng.. tp, ape pun..utk awa, aku doakan selamat semua nye.. bahagia tgk ko hepi je..semoga tk de ape yg terjadi sblom bape2 minggu je lg ni.. take care gurl.. smoga jd seorang isteri yg solehah..amin..
To nana... haa..elok2 sket kt tempat org..jgn lupe msia.. take care gurl.. lov u all..
Lastly, utk kawan aku yg  lg sorang tuh..kitorng pggl die A.N.O.S.Z. je.. aku doakan ko bahagia..ape pun keputusan ko, aku sapot je.. take care..
lepas ni semua dah kawen.. tk leh nk jd setan mcm dlu.. hikhikhik...cyg korang..


Friday, July 03, 2009

Korang Sowey....

hukhuk...post kali ni utk kekwn sel seven..sory yek kekawan..tk dpt nk join camping esok..ade hal yg tk dpt nk d elakkan..insyaallah kalau ade lg lepas ni, aku join ek..
hope u all enjoy k..jgn lupe aku..hikhik..kem salam pakcik tg malim tuh ek..
lov u all....



F.R.I.D.A.Y. a.k.a J.U.M.A.A.T

its friday.......

yeah...bestnye ari ni..tp yg tak best nye esok kene keje..ade seminar kat concorde kl..buhsannye.. fullday lak tuh. ari ni aku g keje nek kete adik aku..die baru bli kete smlm..hauahuha2...ade kete, tp tk reti bwk kete..penakot.. aku suh die bwk pg td..aku duk sebelah jd kelindan merangkap ajar die bwk kete skali..acik sengal..
...dalam perjalanan ke opis td..dlm kete...
selalunye pg2 kuar umh je, aku yg kene start kete aku..die masuk kete duk rilek je sblah..siap bole tdo..pastu anta die g opis die kat UM tuh, pastu aku patah balik g opis.. tp, pg ni lain..pg2 lagi die dh kuar,(aku smbil2 jeling tgk die kot2 die bwk kunci kete die)yessssss...die bwk kunci kete die..ari ni g keje nek kete baru..huahauha..tgk die start enjin kete..nk tergelak aku terkial2 nk rebes kete..hahaha..rasekan ko..pas aku siap2 semua dlm kol 640a.m aku pun masuk dlm kete...
me : hahaha..ari ni ko bwk, aku duk sblah..
acik : (muke dh cuak) erk..aku bwk ke..aku bwk smpai simpang depan umh je la..
me : ok
dah sampai simpang depan..
me : haa..cube cross jalan tu..tgk kete dlu..baru kuar..
kalau korang nk tau ni 1st time adik aku ni bwk kete atas jalan besar..hahah...
acik : wah..pandainye aku bwk kete..best2..
me : haa..jalan teros lg tu..duk tengah2..jgn menyenget je bwk kete..
acik : heheheh
(sampai kt tol 90 sen)
acik : alamak..tol la..cpt bg duit..
(tangan die dh sejuk...hahahaha..padehal tk bukk ekon pun..sampai kat tol..)
me : weh..jgn le ketepi sgt kete ko tuh...
(tetibe ade bunyi..streeeetttt...
me : hahaha...ko g langgar divider tepi tuh wat pe..hahaha
acik : alamak kene ke..aduh..nk benti la..ko bwk la..
me : nnt lepas tol sehengget tu aku bwk..(dh gelak besar dh dlm ati)
(sampai tol sehengget)
acik : haa...bwk la..seram sejuk aku dah ni
me : hahahaha...nk bli kete..tp, takot nk bwk..dush..dush..
acik :  takpela..janji aku cube bwk..
me : toing..toing..(teros drive...)
kesudahan ceritanye...aku yg drive mcm biase..anta die g opis..hahaha...arap2 la cpt2 la die berani nk bwk kete tuh..tk de la aku tension nk ngadap pakcik2 guard kt um tu yg slalu dok tahan kt pintu masuk tuh..tanye..."nk pegi mane ni"
oit acik..caiyok2..cpt2 sket bwk kete tuh....



Thursday, July 02, 2009

Selamat Pengantin Baruu...

Selamat pengantin baru cyg.. to my lovely fren CHA & ZAC.. selamat semua..alhamdullilah..rasenye mcm tk terlmbt lg kot aku nk post pasal korang...mmg sedey tk dpt nk dtg jb tgk korang kawen..kecewa sgt2.. tp, d sbbkan keadaan yg tk dpt mengizinkan, mmg aku tk dpt nk g..teringin sgt nk tgk korang sanding atas pelamin..hukhuk.. ape pun, nk wish korang semoga berbahgia selalu.. wat baby cpt2.. kalau gado2 sikit2 tuh, biase la..adat resam rumah tangga.. to zac, plz take care of cha.. lov u alwaiz.. To cha, thanx cyg, coz alwaiz sapot me.. tak kire ape pun, u alwaiz beside me.. thanxx..
S.E.L.A.M.A.T P.E.N.G.A.N.T.I.N. B.A.R.U.



-----ni gambar sebulan sebelum korang jd suami isteri.. hikhik..time ni korang dtg kl anto kad kawen..cha namo marah ek aku letak pic ni..huahauha-----